Wednesday, October 20, 2010

Teluskah...??

Bukan niat si Jebat nak tunjuk pandai..mahupun besar kepala...tapi akal dan fikiran boleh berfikir mana yg bathil dan mana yg hak...! Apa yg ingin aku kongsi kan berlaku dimana-mana tempat..cuma bagaimana dan cara mana kita mengendalikan sesuatu perkara itu dengan tegas...!!

Kalau sebut isu tender...perkara pokok yg utama yg tidak boleh dipisahkan ialah..kroni...persen...!! Sejauh manakah ketelusan dalam sesebuah tender dijalankan..?? Sejujur manakah mereka-mereka yg mengendalikan tender tersebut...setelus manakah mereka menilai sesuatu syarikat...??  Apakah perkara yg paling utama diambil dalam pemilihan penender yg layak..adakah dari sejarah syarikat...? "Track Rekod " yg pernah di lakukan di mana2 tempat yg boleh menjadi bukti ...nilai sebut harga ...atau nilai persahabatan yg baru dijalinkan...??? ehhmmm...

Jebat bukan lah pandai ..mahupun arif dalam bidang nie...nama pun Jebat...mana ada sekolah tinggi...tapi pengalaman tue ada laa sikit..sikit..! bagi Jebat..itu hak mereka  yg terlibat...nak itu kah...?  nak ini kah...?  kawan punya kawan punya tender ker..? atau   bos punya kawan punya tender ker...itu terpulang ...! Sendiri buat sendiri jawab lah masa kat rumah 7 x 3 besok...!!

Cuma kalau nak jaga hati bos ker..hati kawan ker...biarlah pilih syarikat yg betul2 stabil dan tahu selok belok apa yg dibekalkan....jangan pula pilih yg carca marba..semua boleh...! Tender basuh pinggan pun dia...tender basuh jamban pun dia...tender basuh longkang pun dia...agak..agak lah...bagi peluang kat syarikat lain pula..!!  Ini semua nak kaut...ape ali baba pun tak macam tue..!! Yg tue dah lah satu hal...dalam pemilihan penender biar lah logik sikit...janganlah untuk buat rumah,,kita bagi pada syarikat yg buat berus gigi....!!  klau dibagi pada syarikat yg buat berus gigi dah tentulah rumah tue tak ikut spefikasi yg diberi...walaupun harga murah...belakang menyusahkan org lain...ehhmmm..!

Berilah pada yg arif....rumah cantik..pahat pun tak  berbunyi,,,Yg penting perkhidmatan yg diberikan adalah terbaik dan setimpal dengan harga yg diberi...dan semua nya bergantung pada kita...tak perlu merujuk pada org lain andai kita berdiri di pihak yg benar..! nak main cara selamat boleh main ..tapi kalau dunia kita selamat..tapi di akhirat belum tau lagi...fikirlah sendiri....

~ gambar diambil dari internet

No comments:

Post a Comment